Bericht

Prijsuitreiking De Geus

Geplaatst op 11 oktober 2022, 14:37 uur
Illustration

Vrijdag 7 oktober was het eindelijk zover: de prijswinnaars van de clean & greenchallenge werden bekend gemaakt. In wijkcentrum De Geus verzamelden de genomineerden en de jury zich om welkom te worden geheten door initiatiefnemer Rigo Stegeman. Hij gaf aan dat 95% van de Hilversummers meer groen wil en dat het enorm leeft onder Hilversummers. Dat blijkt ook wel uit het aantal deelnemers aan deze challenge: maar liefst 43 buurtteams en 275 Hilversummers namen deel. 

Er waren zoveel mooie initiatieven om uit te kiezen! Zoals het team Den Ool dat tegen de hei aan heeft opgeruimd, ook naast de snackbar. Echte doeners. Of het Wandelpad, waar langs het spoor een hele mooie strook aangelegd. Met elkaar en kinderen erbij. Ook de Eemnesserweg breidt steeds verder uit, de zijstraten in. Rondom de Riebeeckvyver is ook opgeschoond en zijn plantjes de grond in gegaan. 

Een top 3 kiezen was dus erg lastig. De jury heeft vooral gekeken naar de omvang (aantal deelnemers & m2), inspiratie en de impact op de buurt. Dat leidde tot de volgende top 3:

 


3e Prijs - Zon & Maanstraat

Deze ‘vergeten en versteende’ straat in het centrum heeft vergroening gebruikt om de straat leefbaarder te maken. Een groene straat die in positieve zin aansluit op het centrumgebied. De jury vindt het mooi om te zien dat zo'n versteende buurt in het centrum op creatieve wijze toch vergroend kan worden. Ze zijn net begonnen en er is nog een hoop potentie. Dit moedigen we enorm aan en verdient grote waardering. 

 

 

Prijs: Kas & Co bloei arrangement (twv 50,-)
2e prijs - De Kleine Prins

De 2e prijs gaat naar een bijzondere school, waar leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en leerlingen die langdurig ziek zijn, onderwijs, opvoeding en pedagogische begeleiding krijgen. Samen met de leerlingen houden ze wekelijks het terrein schoon. Daarnaast hebben ze de omgeving opgefleurd en groener gemaakt, met prachtige zonnebloemen, bijenhotels en compostbakken. Een school met zoveel enthousiasme en draagvlak van kinderen, docenten, ouders en anderen, verdient deze groene waardering. 

 

 

Prijs: Oogstarrangement van Tuinderij Land in Zicht
1e prijs - Team Vitus

De jury is onder de indruk van dit initiatief. Wat als klein initiatief begon in een behoorlijk versteende buurt, groeide binnen enkele maanden uit tot een complete buurtactie. De buurt organiseerde met elkaar een groen buurtfestival waar honderden op af kwamen. Ook de betrokken openbare kerktuin en de verbinding met het aangrenzende Wandelpad team, maakt dit tot een bijzonder initiatief. 

 


Een van de deelneemster omschrijft het als volgt; ‘Wat in de Vitusbuurt begon als een ontmoeting tussen buurtbewoners om de buurt schoner te maken, is binnen 3 maanden uitgemond in een Groen Buurtfestival met 250 'Klein Rome' buurt bezoekers. De Clean en Green actie heeft absoluut bijgedragen om hiertoe te komen. Verschillende planten doosjes zijn afgehaald welke we met behulp van buurtkinderen her en der hebben geplant, met name in de St. Annastraat en de Wandelpadtuin. Doordat meer buurtbewoners met elkaar in contact kwamen werden ideeën, die al veel eerder waren ontstaan, nu met elkaar uitgewerkt en zijn de 1e contacten gelegd met de gemeente’. 

 


De jury vindt dit een prachtig resultaat en heel inspirerend voor de rest van Hilversum.

Wethouder Bart Heller zei dat het niet om het winnen gaat, maar dat we met elkaar de buurten hebben opgevrolijkt. ‘Ik ben erg blij met alle initiatieven die er zijn geweest, ook buiten de 10 genomineerden. Hopelijk kunnen we deze groene golf door Hilversum vasthouden. De gemeente wil ook ruimte bieden aan groene initiatieven. En een prijswinnaar van Team Vitus vult aan: ‘Dit initiatief zorgt ervoor dat we elkaar beginnen te vinden, er is alleen steen in onze wijk en mensen van goede wil. Wij hebben vooral veel ideeën en voor de realisatie hebben we de gemeente hard nodig.‘

 

 

 

 


Lees hier het artikel uit de Gooi en Eemlander over de uitreiking.

Hieronder vind je de foto's en nog een link naar het G&E artikel.

Deel dit: