hEERLIJK Hilversum

Samen voor lokaal, eerlijk en eetbaar groen

background
background

Meedoen als inwoner

Als inwoner kun je op vele manieren aan de slag met eetbaar groen: op je balkon, in je tuin, buurt of een openbare moestuin. Dit hoeft niet moeilijk of direct iets groots te zijn. Van een boomspiegeltje en kruidenbak tot een voedselstraat met de buurt: elke m2 tegel die we vervangen door eetbaar groen is een winst voor mens én dier. 

Maar wat is eetbaar groen eigenlijk? In principe alles wat groeit, bloeit en eetbaar is: fruit, groenten, kruiden en bloemen. 

Inheems

Het beste zijn biologische zaden en planten die hier van nature voorkomen. Zij zijn een goede, gifvrije voedingsbron voor vogels, vlinders en insecten. Ook zijn veel inheemse planten noodzakelijk voor de ontwikkeling van het insect. Zo is het boomblauwtje afhankelijk van grote kattenstaart.

Zaaien kan jaarrond 

Inheemse zaden kunnen jaarrond gezaaid worden. De natuurlijke zaaitijd is namelijk het najaar, wanneer de zaden van de plant vallen. Je kunt zelfs nog t/m december zaaien. Verschillende zaden hebben juist de koude wintermaanden nodig om te kiemen in het voorjaar. Maar als het vriest of heel lang regent, liever even wachten. De laatste drie maanden van het jaar kun je het beste zaaien voor vogels en insecten. In het voorjaar kun je ook met groentezaden en -planten werken die je zelf lekker kunt eten. Lees hieronder hoe je je kunt aanmelden.

Meedoen als consument

Als consument kun je door lokale producten te kopen een groot verschil maken. Je steunt zo de lokale ondernemers en voedseleconomie. Een makkelijke manier om lokaal en duurzaam eten te combineren is het kopen van seizoensproducten. 

Kies voor lokaal en kies voor: 

 • MÉÉR BIODIVERSITEIT
 • GEZOND VOEDSEL ZONDER PESTICIDEN
 • EEN BODEM VOL LEVEN, VOEDINGSSTOFFEN & VEERKRACHT
 • MEER WELZIJN VOOR BURGERS & BOEREN
 • EERLIJKE PRIJZEN EN LEEFBARE INKOMENS VOOR BOEREN
 • MINDER VOEDSELKILOMETERS, EN DAARDOOR MINDER UITSTOOT, PLASTIC VERPAKKINGEN ÉN VOEDSELVERSPILLING
 • EEN BLOEIENDE LOKALE ECONOMIE
 • VERBINDING MET ONS VOEDSEL, DE BODEM & DE BOER

In en om Hilversum kun je gifvrije (stads)boeren, tuinders en eerlijke voedselproducenten vinden. We hebben ze voor je verzameld. 

Meedoen als bedrijf, horeca of winkels

Maak duurzame impact met je bedrijf door eerlijke en lokale producten te gebruiken. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

1. Ga voor EERLIJK en sluit je aan bij Fairtrade.
Hilversum is een Fair Trade gemeente. Dat houdt in dat plaatselijke winkels eerlijke producten verkopen. De horeca serveert en kookt met Fairtrade ingrediënten. Organisaties en bedrijven gebruiken Fairtrade producten.   

Het FairTrade label geeft aan dat de boeren en producenten voor het product een eerlijke prijs hebben gekregen. 

Hoe kun je aansluiten?

Voor winkels, horeca, bedrijven, organisaties, kerken, scholen  of clubs: 

 • Gebruik je al Fairtrade producten? bekijk dan hier de mogelijkheden om je aan te sluiten, of ga direct naar het aanmeldformulier en zet je organisatie op de kaart.  
 • Heb je (nog) geen Fairtrade assortiment, maar ben je wel geïnteresseerd of duurzame ondernemer? Biologisch, lokaal en vegan vindt de Fairtrade organisatie ook belangrijk. Ook dan kun je je aanmelden. Vraag naar de mogelijkheden.
 • Meedoen biedt nog meer voordelen, zoals opname in de duurzame, eerlijke winkelroute van Hilversum.

2. Lokaal afnemen of zelf verbouwen 
Er komen steeds meer lokale leveranciers en boeren, waar je direct kunt afnemen. Bekijk ze hieronder.

Je kunt natuurlijk ook zelf verbouwen, hierbij enkele suggesties:

Groen(te) en kruiden op je bedrijventerrein 

Heb je een bedrijf met een stuk(je) grond erbij? Heb je al eens gedacht om daar eetbaar groen  te laten groeien? Vergroenen heeft veel voordelen en hoeft niet veel te kosten. Ook als je niet veel buitenruimte hebt kan bv een geveltuin langs de muur al een heel ander gezicht bieden en de waarde van je pand vergroten. Heb je wat meer ruimte? Dan behoort een eetbare lunchplek met fruitbomen tot de mogelijkheden. Groen biedt verkoeling en ontspanning voor medewerkers en je verduurzaamt je bedrijf. 

Hier vind je tips voor een groen bedrijventerrein.

Heb je een horecabedrijf? 

Dan is eetbaar groen helemaal ideaal: biologischer en verser kan het niet! Dit kan van heel klein tot heel groot: van wat potten met kruiden tot een complete moestuin. En van een paar tegels eruit tot je gazon dat verandert in een eetbaar landschap.

In de wegwijzer van Duurzaamgastvrij.nu lees je hoe je dit aanpakt. 

Meedoen als maatschappelijke organisatie

Voor maatschappelijke organisaties zijn er vaak veel kansen om met eetbaar groen aan de slag te gaan. Denk aan schoolkinderen die in de schoolmoestuin leren over gezonde voeding. Of de woningbouwvereniging die huurders oproept tegels te wippen en te vervangen door groen. En wat dacht je van het terrein om kerken of ziekenhuizen? Volop kansen om de ruimte om te toveren tot eetbare oase! Dit hoeft niet heel groot of ingewikkeld te zijn. Van wat kruidenbakken tot een voedselbosje:  elke m2 tegel die we vervangen door eetbaar groen is een winst voor mens én dier. 

Maar wat is eetbaar groen eigenlijk? In principe alles wat groeit, bloeit en eetbaar is: fruit, groenten, kruiden en bloemen. 

Inheems

Het beste zijn biologische zaden en planten die hier van nature voorkomen. Zij zijn een goede, gifvrije voedingsbron voor vogels, vlinders en insecten. Ook zijn veel inheemse planten noodzakelijk voor de ontwikkeling van het insect. 

Zaaien kan jaarrond, dus nu ook!  

Inheemse zaden kunnen jaarrond gezaaid worden. De natuurlijke zaaitijd is namelijk het najaar, wanneer de zaden van de plant vallen. Je kunt zelfs nog t/m december zaaien. Verschillende zaden hebben juist de koude wintermaanden nodig om te kiemen in het voorjaar. Maar als het vriest of heel lang regent, liever even wachten. De laatste drie maanden van het jaar kun je het beste zaaien voor vogels en insecten. In het voorjaar kun je ook met groentezaden en -planten werken die je zelf lekker kunt eten. Lees hieronder hoe je je kunt aanmelden.

Aanmelden

1. Meld je aan op het duurzaamheidsplatform Happy Locals. Heb je al een profiel? Log dan in en ga naar stap 2>

2. Meld jouw eetbaar groen (= initiatief, organisatie, product of dienst) aan via de knop iets plaatsen. Ook als je nog niet precies weet wat je gaat doen.

3. Ontvang het inspiratiepakket boordevol tips en een startpakket met inheemse, biologische zaden.

4. Ga aan de slag en creëer jouw Hilversumse Foodspot! Plaats regelmatig een update en wie weet is jouw initiatief de 100e Foodspot van Hilversum! 

 

 

Lokale aanbieders, van (stads)boeren, tuinders, voedsel verenigen en meer

Waarom een lokale voedseltransitie?

Weet jij waar je voedsel vandaan komt? Van de (super)markt – oké – maar wie produceerde het? Welke boeren en verwerkers zijn er verantwoordelijk voor jouw dagelijkse voedingsstoffen?

Goed, gezond en duurzaam voedsel is belangrijk, maar veel mensen hebben geen idee waar hun groenten, fruit, brood of zuivel worden geproduceerd of hoe dat gebeurt. Daardoor ben je overgeleverd aan producenten elders en ontbreekt soms basale kennis over wat goed is voor gewas, mens en dier.

Het Urban Farming 035 netwerk laat zien dat dat anders kan. Door lokaal voedsel te produceren groeit ook de kennis over het voedsel in de samenleving. Het is prettig te kunnen kiezen voor eerlijk, lokaal geproduceerd voedsel. Met de campagne hEERLIJK Hilversum nodigen we je uit om mee te doen.

Het overkoepelende doel van de voedseltransitie (SDG 2) is het beëindigen van honger, bereiken van voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoten van duurzame landbouw. Vanaf 2030 heeft iedereen toegang tot genoeg veilig en gezond voedsel.

De campagne: hEERLIJK Hilversum - Samen voor lokaal en eetbaar groen

De campagne hEERLIJK Hilversum is bedoeld om samen een gezonde, groene en eetbare leefomgeving te realiseren. Bij Urban Farming 035 geloven we in de kracht van de lokale economie en de positieve impact die het heeft op onze gemeenschap. Hoe meer mensen lokaal voedsel verbouwen en consumeren, hoe sterker onze lokale voedseleconomie wordt. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Eén van de doelen is dat Hilversum straks 100 ‘foodspots’ telt, dit zijn er twee op iedere vierkante kilometer. Foodspots zijn plekken waar lokaal voedsel groeit, geteeld en geoogst wordt met en voor elkaar. 

Wat zijn goede voorbeelden?

Gemeenschappelijk voedsel verbouwen met je buurt of school of bedrijf

In je buurt is er altijd wel een stukje grond beschikbaar. Bijvoorbeeld een boomspiegel of een braakliggend stuk terrein. Aan de randen van de stad vind je vaak (plek voor) moestuinen, Community Supported Agriculture (CSA) initiatieven en soms zelfs voedselbossen.
Scholen en schooltuinen zijn natuurlijke plekken om te beginnen, om spelenderwijs te leren, te experimenteren en gezond voedsel te leren consumeren.

Lokaal delen, organiseren en consumeren

Er zijn vele talenten in de samenleving om de foodspots op te richten. De één heeft een locatie; de ander heeft verstand van zaaien en snoeien. Weer iemand anders kan goed kennis delen of organiseren. Wanneer je ook nog iemand kent die handig is of materialen over heeft om bijvoorbeeld moestuinbakken in elkaar te zetten, dan is de cirkel rond. 
Het lokale bedrijfsleven speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale leveranciers, het aanbieden van eerlijk voedsel of het bedrijventerrein benutten voor voedselteelt. Andersom kun je lokale ondernemers steunen door vaker bij hen te kopen en/of te consumeren. Delen wordt zo vermenigvuldigen! Door samen te werken komen deze krachten samen en organiseer je binnen de kortste keren samen een oogstfeest!

Hoe staan we er wereldwijd voor?

 • Bijna 820 mln mensen wereldwijd kunnen niet gezond leven door te weinig voeding, terwijl tussen 1/4 en 1/3 van de 4 mld ton voedsel die geproduceerd wordt, verloren gaat of bederft (Bron: Nu.nl).
 • Bijna de helft van kindersterfte (< 5jaar) wordt veroorzaakt door slechte voeding. Dit zijn 3.100.000 kinderen per jaar (Bron: Unicef).

Hoe staan we er in Nederland voor?

 • Gemiddeld 20% van alle ziekenhuispatiënten en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ondervoed, daarvan sterft dagelijks één patiënt (Bron: Zorgvisie).
 • In 2016 had 49,2% van de Nederlanders van 18+ en bijna 14% van de jeugd overgewicht (Bron: Volksgezondheid En Zorg).

Er is dus nog genoeg te doen!

De voedseltransitie